сряда, 14 януари 2009 г.

Потушения протест или иззетото право на глас

Може би аз не съм най-подходящия човек, който да говори за това. Но просто не мога да се сдържа.
Цялата тази информация, която ни залива отвсякъде, всичката тя е манипулативна, тя е цялата лъжлива и фалшива. Нейната задача не е да ни информира, а да ни въздейства, да ни внуши определени мисли и идеи, да ни промие мозъците.
Защо протестът свърши с кръв? Ами защото хората не са доволни. Ако бяха доволни, нямаше да протестират, това е ясно. Но нима хората нямат право на протест? Защо той трябва да бъде спиран? Как иначе ще бъде изразено нашето мнение? Нима това сега не граничи с терор? С тирания? Това е откровен политически терор. Не ни питат за нищо, а когато ние се опитаме да кажем каквото и да било, от другата страна на бариерата, защото ние сме отделени от онези, Височайшите, с бариери, ни посрещат полицаи, готови да се бият! Това не прилича ли на старо патриотично стихотворение? "Но що е отечество" пита Яворов в "Септември" и от коя страна на барикадата трябва да е полицията? Нима те не са хора? Нима те нямат право да са недоволни? Но вместо да са с другите, те са срещу тях, тяхната задача е да бият, да арестуват, да спират изявата на мнение.
И как ще се променят нещата с мирен протест? Те няма да се променят просто! когато човек говори прекалено тихо, никой но го чува, никой не го слуша. Много по-лесно е да се направиш, че не си чул нещо неприятно, когато то е казано шепнешком, отколото когато е извикано. Едно е да се чете за масовото недоволство на народа в глобалното село, съвсем друго е да видиш на площада димки и кръв. Нима нещо ще се промени ако няма кръв? И до колко сме паднали като държава, щом дори кръвта вече става на вода и не й се обръща внимание? Щом Височайшите продължават да си работят, продължават да не се интересуват от това, което става навън? Те не питат какво е нашето мнение, не искат да го чуят, когато го крещим под прозорците им. Сякаш сме безгласни! Връщаме се векове назад. Разликата е, че тогава хората са се впечатлявали от кръв. Че тогава са успявали да свалят правителства и да получават това, за което се борят!
От къде знаят, че хората са запасени с палки и ножове? И как няма да се запасят? Нищо няма да се промени от един мирен протест - видяхме толкова много мирни, от които никой не спечели нищо. Значи протестът трябва да е истински - да има безредици, щети, побои, нещо, което да изкаже възмущението, обидата, яростта на хората. Ето затова всички са се приготвили за самоотбрана.
И разбира се, нямаме мнения на протестиращи. Имаме само суха статистика. Силно изманипулирана. Имаме мнения на специалисти, които не са никакви специалисти по нищо. Имаме мнение на управляващи, които не са никакви управляващи на нищо. Имаме само новини и изводи, които не са никакви новини и никакви изводи.
Тях всички ги знаем. Това, че не сме доволни, не е нещо ново. Да станем доволни обаче ще бъде нещо ново. И точно за новото се борим. Затова не ни бийте, не се криите и не се мислете за велики. Колко ранени трябва да има, за да стане ясно, че днес ние искаме да ковем съдбата си сами? Че не искаме тирани. Защото народните избраници са хора, които народът избира, за да управляват и да защитават интересите му. Те са там, за да му служат, а не за да бъдат прислужвани.

Няма коментари: